عوارض ایمپلنت دندان مسئله ای است که هر بیمار باید نسبت به آن آگاهی داشته باشد. لزوما بعد از ایمپلنت دندان اتفاق نمی افتند اما اطلاع از علائم و نوع عارضه ها به بیمار کمک میکند تا سریعاً راه مقابله را در پیش بگیرد. همچنین راه هایی برای پیشگیری از وقوع این موارد نیز وجود دارد که در این مقاله برای شما توضیح داده می شوند.
بیماری ها و عارضه هایی که به دهان و دندان مربوط می شوند ، حساسیت خاصی داشته و می توانند در زمانی کوتاه جدی شوند. این نکته اهمیت آگاهی از عوارض ایمپلنت دندان را دو چندان می کند. شایان ذکر است که انجام پروسه کاشت دندان تحت نظر بهترین متخصص ایمپلنت دندان در تهران ، با درصد موفقیت بالایی همراه خواهد بود. با این حال پزشک توضیحات لازم در خصوص عارضه ها را ارائه می دهد. در ادامه به مهم ترین عوارضی که بعد از کاشت دندان بروز پیدا می کنند ، می پردازیم.
اهمیت مشاوره در جلوگیری از بروز عوارض
همان طور که می دانید برای پیشگیری از بروز عارضه های احتمالی ، لازم است پیش و پس از جراحی ایمپلنت اقداماتی صورت بگیرد. در راستای آگاهی از این گونه اقدامات جلسه مشاوره ای با بهترین متخصص ایمپلنت دندان در تهران خواهید داشت.
عوامل و بیماری های زمینه ای یکی از فاکتورهای تحریک کننده عارضه های احتمالی هستند. طی جلسه مشاوره ، از سوی دکتر این موارد مورد بررسی قرار می گیرند تا ایشان مطمئن شوند بیمار سلامت مطلوب را جهت انجام این جراحی دارا می باشد.
همچنین در جلسه مشاوره تمامی اقدامات آماده سازی اعم از اینکه چه نوع دارو و غذایی باید مصرف شود یا نشود و موارد دیگر از سوی پزشک ارائه می شوند. در مورد مراقبت های پس از کاشت دندان نیز هم به همین منوال است ؛ یعنی پزشک به شما می گوید چه زمانی می توانید مجدداٌ به روتین روزانه خود بازگردید و چگونه باید بهداشت محل جراحی شده را رعایت کنید. بدین صورت ریسک عوارض ایمپلنت دندان کاهش پیدا می کند.
چه فاکتورهایی بروز عوارض ایمپلنت دندان را تحریک می کنند :
از جمله مواردی که بیمارن را به میزان بیشتری در معرض خطر عوارض ایمپلنت قرار می دهد ، عبارتند از :
- بیماری های لثه
- استعمال دخانیات
- قوی نبودن استخوان فک
- بیماری های زمینه ای
- مراجعه یک فرد بی تجربه
عوارض ایمپلنت دندان
شل و جدا شدن پایه ایمپلنت :
می توان گفت این مورد یکی از معمول ترین عوارض ایمپلنت دندان است که دلایل متعددی سبب وقوع آن می شوند. در برخی موارد، به سبب قوی نبودن استخوان فک ، ایمپلنت از محل قرارگیری جدا می شود. این امکان هم وجود دارد که با بالا رفتن سن و تضعیف شدن استخوان ها ، چنین عارضه ای نمود پیدا کند. فاکتورهای دیگری که در شل شدن پایه دخالت دارند ، عبارتند از :
- سیگار کشیدن
- بیماری های پریودنتال (لثه)
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
عفونت
عفونت یکی دیگر از عوارض ایمپلنت دندان است که وقوع آن در میان بیماران شایع است. زمانی که محل کاشت ایمپلنت متورم و عفونی می شود و به دنبال آن مواردی مثل تب و درد نمود پیدا کنند ، در حقیقت عفونت رخ داده است. عموما افراد پس از گذشت مدت کوتاهی از جراحی به عفونت بعد از ایمپلنت دندان دچار می شوند. برای جلوگیری از آن بایستی حتما بهداشت دهان ، یعنی مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را به طور دقیق و مرتب انجام دهید تا نواحی جراحی شده از هرگونه آلودگی و جرمی پاک گردد. در صورتی که متوجه بروز علائم عفونت شدید ، فوراً با بهترین متخصص ایمپلنت تهران تماس بگیرید.
خونریزی از دیگر عوارض ایمپلنت دندان
در برخی افراد ، ایمپلنت باعث بروز خونریزی شدیدی می شود. زمانی که این عارضه نمود یابد می تواند مشکلات جدی تری ، از جمله شکم درد تا آنمی را سبب شود. به طور معمول خونریزی با انجام مداخلات پزشکی توسط متخصص در حین قرار دادن ایمپلنت در محل خود متوقف می گردد.
واکنش های آلرژیک به ایمپلنت
جنس اکثر ایمپلنت های مورد استفاده از تیتانیوم است. چرا که احتمال بروز حساسیت نسبت به آن ، کمتر می باشد. با این حال خیلی به ندرت پیش می آید که فردی نسبت به آن واکنش آلرژیک نشان دهد. از جمله نشانه های این مورد از عوارض ایمپلنت دندان می توان به تغییر در حس چشایی ، سوزش و خارش ، ملتهب یا متورم شدن ناحیه هدف اشاره کرد.
نکته : اگر نسبت به حساسیت خود به فلز تیتانیوم آگاه هستید ، در جلسه ویزیت بهترین متخصص ایمپلنت دندان تهران را مطلع سازید تا از ایمپلنت های جایگزین برای شما استفاده کند.
آسیب دیدن رشته های عصبی :
در برخی از کیس های بیماری ، ایمپلنت در محلی بسیار نزدیک به عصب ها قرار می گیرد که ممکن است باعث آسیب دیدگی آن ها شود. از جمله نشانه هایی که به دنبال آسیب دیدن رشته های عصبی نمود پیدا می کنند می توان بی حسی یا احساس گزگز مانند در زبان ، لثه ها ، لب ها و صورت را ذکر کرد. برداشتن ایمپلنت از آن ناحیه می تواند اثر این عارضه را متوقف کند اما از طرفی هم امکان دارد این آسیب دائمی باشد و ترمیمی نگردد.
مشکلات سینوسی
ایمپلنت های دندانی که در فک فوقانی قرار می گیرند ، ممکن است به سمت حفره سینوسی بیرون زدگی پیدا کنند و موجب التهاب سینوس ها یا همان سینوزیت شوند. مشکلات سینوسی به عنوان یکی از عوارض ایمپلنت دندان با نشانه های زیر همراه می باشد :
- درد ، فشردگی یا ورم در اطراف گونه ها ، چشم ها یا پیشانی
- زرد یا سبز رنگ بودن مخاط بینی
- انسداد بینی
- کاهش حس بویایی
- سردردهای سینوسی
- دندان درد
- تنفس بد بو
- بالا رفتن دمای بدن
عوارض ایمپلنت دندان در طولانی مدت
پری ایمپلنتایتیس نوعی بیماری پریودنتال است که باعث از بین رفتن استخوان نگهدارنده ایمپلنت می شود. این عارضه به دنبال التهاب مزمن محل قرار گیری ایمپلنت دندان نمود پیدا می کند. با توجه به تحقیقات انجام شده در این حوزه ، عارضه پری ایمپلنتایتیس می تواند طی 5 سال به صورت تدریجی پیشرفت کند و علائم آن نمایان گردد. از جمله شایع ترین علائم آن خونریزی یا ورم در ناحیه تحت درمان می باشد.
یکی دیگر از عوارض ایمپلنت دندان که ممکن است در طولانی مدت نمود پیدا کند ، پس زدن ایمپلنت است. بر اساس پژوهش های انجام شده در خصوص تیتانیوم و فلزهای دیگر ، متوجه شده اند که برخی از آن ها برای تعدادی از بیماران حساسیت زا هستند و همین مسئله موجب پس زده شدن ایمپلنت می شود. برای جلوگیری از وقوع این امر بهتر است پیش از انجام پروسه کاشت دندان ، بیمار تست مربوطه را به انجام برساند تا متوجه گردد به چه نوع فلزی آلرژی دارد.
علائم هشداردهنده در خصوص بروز عوارض ایمپلنت دندان
چنانچه عارضه های احتمالی کاشت دندان در همان دوره های ابتدایی یا مدتی بعد از انجام پروسه ، وقوع پیدا کنند ، اکثر بیماران متوجه علائمی که در زیر ذکر شده اند ، می شوند :
- دشواری در جویدن غذا
- التهاب لثه
- عقب رفتگی بافت لثه
- افزایش ورم
- جدا شدن ایمپلنت
- درد شدید و طاقت فرسا
چگونه می توان احتمال بروز عوارض ایمپلنت دندان را کاهش داد؟
برای اینکه فرد درگیر عارضه های احتمالی نگردد ، بهترین متخصص ایمپلنت دندان تهران ، نکاتی را جهت مراقبت از ناحیه تحت درمان ارائه می دهد. از جمله مهم ترین مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان را در ادامه متذکر شده ایم :
- حداقل در چند روز اول ، بیماران باید از مصرف غذا و نوشیدنی های داغ اجتناب کنند و برنامه غذایی خود را به خوراکی هایی با بافت نرم متکی سازند.
- همچون دندان های طبیعی ، لازم است محیط ایمپلنت و بافت های اطراف آن تمیز باشند. بدین منظور بایستی به طور مرتب مسواک زده شود ، نخ دندان کشیده شود و برای ضدعفونی از دهانشویه استفاده گردد.
- همانطور که گفته شد یکی از عوارض ایمپلنت دندان ، عفونت است. متخصص برای جلوگیری از وقوع آن ، دارو آنتی بیوتیک تجویز می کند. داروهای آنتی بیوتیک زمانی تاثیر گذار خواهند بود که طبق زمان معین شده مصرف شوند و دوره مصرفی شان کامل گردد.
- این را هم در نظر داشته باشید که باید برای ویزیت و جلسات چک آپ ، در زمان های مقرر به متخصص مراجعه کنید
به طور معمول رعایت بهداشت دهان امری جدی است ؛ حال اگر دهان و دندان ها تحت پروسه درمانی قرار گرفته باشند، رعایت بهداشت اهمیت بیشتری پیدا می کند. هدف اصلی از این امر جلوگیری از بروز هرگونه عارضه و مشکلی است.