در دندانپزشکی زیبایی ، کامپوزیت دندان ، یکی از بهترین و ساده ترین راه ها برای رسیدن به نتیجه دلخواه است. پس از انجام این پروسه، نیازی به پیروی از دستورات سختگیرانه ای جز سالم نگه داشتن دندان ها نیست. اما این روش زیباسازی دندان، به اندازه دندان های طبیعی محکم نیست و در طول زمان و یا حتی با یک ضربه ، می تواند آسیب ببیند. به علاوه، این روش نسبت به هر درمان دیگری، بیشتر در معرض شکستگی و لک شدن قرار دارد، حتی احتمال بروز حساسیت نیز هست، اما این عارضه به ندرت اتفاق می افتد. به همین علت، مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان ، اهمیت ویژه ای پیدا می کنند تا دندان ها ظاهری درخشان و طبیعی داشته باشند و کامپوزیت، ماندگاری بالاتری داشته باشد. دکتر امیر محمدی ، پس از پایان یافتن پروسه هر گونه نکته مراقبتی لازم را در اختیار مراجعه کننده خود قرار میدهد.
مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان در مدت کوتاه
یکی از بهترین ویژگی های این روش، این است که هیچ دوره درمانی وجود ندارد! بلافاصله پس از درمان، می توانید فعالیت های روزمره خود مثل غذا خوردن، نوشیدن، رانندگی و غیره را ادامه دهید. با اینحال، ممکن است دندان های مراجعه کنندگان تا پس از چند روز، حساس شوند. در این صورت، مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان اهمیت خود را نشان می دهند. پرهیز از خوردن غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد، یا غذاهای سفت می تواند احساس ناراحتی را کاهش دهد. در صورت لزوم، می توانید از مسکن های غیر تجویزی نیز استفاده کنید. احساس درد و حساس شدن دندان ها، تا چند روز برطرف می شود، ولی در صورت تداوم، حتما باید به بهترین دکتر کامپوزیت دندان تهران مراجعه کنید.
در برخی بیماران، تنها تفاوتی که پس از استفاده از ونیر کامپوزیت احساس می شود، تغییر حس زبان و لب ها هنگام بستن دهان می باشد. این موضوع می تواند تا چند ساعت روی نحوه صحبت کردن شما تاثیر بگذارد. ولی این تاثیر زود گذر است و پس از مدتی برطرف می شود.
اگر پزشک از بی حسی استفاده کرده باشد، نیاز است که بیمار از گاز زدن و جویدن غذاهای سفت خودداری کرده تا بی حسی برطرف شود. در غیر این صورت، امکان آسیب به کامپوزیت ها وجود دارد. اگر در چند روز اول، در کامپوزیت احساس تیزی داشتید، حتما به یک دکتر کامپوزیت دندان خوب تهران مراجعه کنید تا ایرادات برطرف شوند.
مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان در طولانی مدت
برای افزایش ماندگاری کامپوزیت دندان و جلوگیری از شکستگی و لک شدن آن ها، باید نکاتی را در نظر داشته باشیم. در ادامه برخی از این نکات ذکر شده اند.
از مصرف غذاهایی که باعث لک شدن دندان می شوند پرهیز کنید
جنبه های زیادی در سبک زندگی ما وجود دارند که می توانند باعث لک شدن دندان ها شوند. به همین علت دندان پزشک پس از انجام این روش درمانی، توصیه هایی مربوط به مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان به شما پیشنهاد می کند که پیروی از آن ها باعث می شود کامپوزیت سالم بماند و لبخند زیباتری داشته باشید. محصولاتی که حاوی تنباکو هستند، مثل سیگار، می توانند رنگ دندان را تغییر دهند و باعث زردی آن شوند. نوشیدن قهوه به طور مرتب و غذاهایی که از رنگ مصنوعی در آن ها استفاده شده نیز شامل این موضوع می شوند. همچنین غذاهایی مثل سس گوجه فرنگی و انواع توت نیز همین تاثیر را روی کامپوزیت می گذارند.
در ادامه به غذاهایی که برای مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان باید از آن ها پرهیز کرد می پردازیم:
- خوراکی های سفت و ترد مثل آجیل، آبنبات یا بیسکوییت که می توانند کامپوزیت را بشکنند.
- خوراکی هایی مثل چای، شراب و نوشیدنی های ورزشی که دندان را لک می کنند.
- غذاهای اسیدی مثل آبمیوه و نوشابه که باعث فرسایش کامپوزیت و مینای دندان می شوند. بهتر است قبل از مصرف هر نوع نوشیدنی، به میزان شکر استفاده شده روی برچسب آن دقت کنید.
- غذاهای شیرین هم باعث فرسودگی و رو به زوال رفتن ونیر کامپوزیت می شوند.
- حتی مصرف میوه به علت وجود قند در آن، می تواند باعث لک شدن و فرسودگی کامپوزیت شود. پس لازم است پس از مصرف میوه، حتما مسواک بزنید.
- مصرف الکل می تواند باعث پوسیدگی و نرم شدن اتصالات دندان و کامپوزیت شود. در نتیجه توصیه می شود از مصرف الکل نیز خودداری کنید.
مسواک بزنید
یکی از بهترین مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان، مسواک زدن و تمیز نگه داشتن دندان هاست. تمیز نگه داشتن دندان نه تنها به افزایش طول عمر کامپوزیت کمک می کند، بلکه از عفونت لثه ها و پوسیدگی خود دندان نیز جلوگیری می کند. دندان ها را به صورت روزانه، یک بار صبح و یک بار شب با یک مسواک نرم دستی یا برقی، مسواک بزنید. از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید و مسواک را هر سه چهار ماه یک بار تعویض کنید. دندانه های مسواک، سه نوع دارند که شامل نرم، متوسط و سخت می شود. مسواک هایی که دندانه های سخت و حتی متوسط دارند، باعث فرسودگی روکش کامپوزیتی شده و نباید استفاده شوند. از دیگر نکات مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان، می توان به عدم استفاده از خمیردندان های فرسایش گری که حاوی کربن فعال شده برای سفید کردن دندان هستند نیز اشاره کرد تا به مینا و ونیر از جنس کامپوزیت آسیبی نرسد.
از نخ دندان استفاده کنید
مسواک زدن به تنهایی تمام سطوح دندان را تمیز نمی کند. پس باید روزی حداقل یک بار دندان ها را نخ دندان بکشید. برای نخ دندان کشیدن به روش صحیح، آن را تا روی لثه بالا آورده و پلاک ها را به طور کامل تمیز کنید و سپس به سراغ دندان بعدی بروید. یکی از مهم ترین نکات در مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان این است که از خلال دندان استفاده نکنید. به علاوه بر خلاف تصور عموم، استفاده از نخ دندان معمولی باعث آسیب به کامپوزیت ها می شود. در نتیجه باید از نخ دندان های بسیار نازک به نام نخ دندان پلی تترا فلورو اتیلن استفاده شود.
از دهان شویه استفاده کنید
یکی از روش های معمول مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان، استفاده از دهان شویه است. دهان شویه می تواند باکتری ها را از بین ببرد و به بهداشت و خوش بو شدن دهان کمک کند. اما توجه داشته باشید که دهان شویه جایگزین مناسبی برای مسواک و نخ دندان نیست. و حتی احتمال می رود دهان شویه های بر پایه الکل، موجب سرطان دهان شوند، همچنین باعث خشکی دهان شده و امکان دارد با گذشت زمان، به کامپوزیت ها آسیب بزند. در عین حال ثابت شده دهان شویه های بر پایه اتانول، به کامپوزیت آسیب می زنند، پس هنگام استفاده اطمینان حاصل پیدا کنید که دهان شویه بدون الکل باشد.
از دندان قروچگی پرهیز کنید
برخی افراد ممکن است به علت استرس، دندان های خود را روی هم فشار دهند یا به اصطلاح دندان قروچه کنند. این امر نه تنها به خود دندان، بلکه به روکش کامپوزیت آن هم نیز آسیب وارد می کند. بنابراین ترک دندان قروچه یکی از مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان محسوب می شود.
آب کافی بنوشید
پس از هر وعده غذایی، آب بنوشید. غذایی که می خوریم، حاوی شکر و اسیدهای زیادی است. آب، باقی مانده غذا را خارج کرده، خاصیت اسیدی دهان را کاهش می دهد و به بهداشت دهان کمک می کند. همچنین از رنگی شدن کامپوزیت ها جلوگیری می کند.
از محافظ دندان استفاده کنید
اگر ورزش می کنید، از محافظ دندان استفاده کنید. چون در ورزش هایی مثل فوتبال یا دوچرخه سواری، امکان برخورد بازیکن ها بهم یا زمین خوردن وجود دارد و همین امر باعث آسیب به کامپوزیت دندان می شود. این محافظ ها را می توان از داروخانه خریداری کرد یا به صورت سفارشی از طریق قالب گیری دندان ساخت.
عادت های بد خود را کنار بگذارید
از مهم ترین مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان، می توان به ترک عادت های بد اشاره کرد. دندان ها برای جویدن غذا هستند، از باز کردن هر چیزی مثل بطری، بسته پستی یا جدا کردن نخ لباس با دندان خودداری کنید. همچنین سعی کنید عادت هایی مثل جویدن ناخن، یخ و مداد را ترک کنید، چون این عادت ها موجب فرسودگی کامپوزیت و مینای دندان می شوند. کامپوزیت به شکل یک لایه نازک روی دندان قرار می گیرد، به همین علت احتمال شکستن و لب پر شدن آن بالا می رود.
به طور مرتب به مطب پزشک مراجعه کنید
مراجعه مرتب به متخصص، می تواند عمر کامپوزیت دندان را افزایش دهد. هر شش ماه یک بار برای تمیز کردن دندان ها، از دندان پزشک خود وقت بگیرید تا اطمینان حاصل کنید کامپوزیت های دندان، در بهترین شکل خود قرار دارد. در هر بار مراجعه، ایشان دندان ها را معاینه می کند و غیر از جرم گیری و پولیش، خدمات دیگری برای مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان، مثل جرم گیری به روش ایرفلو برای رفع هر گونه لک را انجام می دهد. سپس اطمینان حاصل می کند که کامپوزیت ها، محکم در جای خود قرار گرفته باشند، اگر کامپوزیت دندان شل شده باشد، دکتر در صورت لزوم، ترمیم را انجام می دهد، حتی ممکن است در برخی موارد نیاز به تعویض ونیر باشد.