روکش دندان

جنس دندان های هر شخص بسته به عوامل مختلف مثل ژنتیک و سبک زندگی ممکن است قوی یا ضعیف باشد. مشخصا کسانی که دندان های ضعیف تری دارند احتمالا به دفعات بیشتری به به کلینیک جهت انجام پروسه های درمانی دندان مراجعه می کنند. پروسه روکش دندان که با نام تاج دندان (dental crown) نیز شناخته می شود یکی از روندهای درمانی است که دکتر امیر محمدی در ادامه به آن پرداخته و سوالاتی که در این باره در ذهن شما شکل گرفته است را پاسخ داده است.

 

روکش دندان

 

روکش های دندانی ، همچون کلاهک هایی هستند که بر روی دندان ها آسیب دیده قرار می یگرند. در حقیقت این روند درمانی به منظور اصلاح و ترمیم دندان و حفاظت از آن ، زمانی به انجام می رسد که پر کردن دندان موثر واقع نشده باشد. همچنین روکش ها انواع مختلفی داشته که در ادامه توضیحاتی در این باره ارائه شده است.

چه زمانی شما به انجام پروسه روکش دندان نیاز پیدا می کنید ؟

دلایل متعدی سبب می شوند تا شما برای انجام این پروسه اقدام کنید ؛ از جمله :

  • محافظت از دندان ها ضعیف شده ( احتمالا به خاطر فرسایش و پوسیدگی) در برابر شکستگی
  • نگه داشتن بخش های ترک خورده دندان های ضعیف در کنار همدیگر
  • ترمیم دندان شکسته شده یا شدیداً فرسوده شده
  • پوشاندن دندان هایی که بخش بیشتر آن ماده پر کننده است تا بافت طبیعی دندان
  • نگهداشتن بریج دندان در محل خود
  • پوشش دادن دندان هایی که فرم بسیار نامتناسبی داشته یا شدیداً تغییر رنگ داده اند.
  • پوشاندن ایمپلنت
  • قرار دادن روکش روی دندان عصب کشی شده

انواع روکش دندان

روکش های دائمی دندان به لحاظ جنس ، انواع مختلفی دارند که عبارتند از :

فلز : چندین نوع فلز هستند که در ساخت تاج ها دندان مورد استفاده قرار می گیرند ؛ از جمله طلا ، پلاتین ، نیکل و کروم. تاج های فلزی دندان به ندرت دچار ترک خوردگی یا شکستگی می شوند ، خیلی دیر پوسیده خواهند شد یا به بیانی ماندگاری بسیار طولانی دارند و نیز به منظور قرار دادن آن ها در محل ، بخش بسیار کمی از دندان برداشته خواهد شد. نوع فلزی روکش قابلیت تحمل فشار ناشی از جویدن و گاز گرفتن را دارا هستند. شاید نکته منفی روکش فلزی دندان رنگ متالیک آن باشد بدین ترتیب می شود گفت که برای دندان هایی که کمتر در معرض دید قرار می گیرند ، مناسب است.

 فلز – سرامیک (pfm) : این نوع از روکش ها به گونه ای هستند که می توانند با رنگ دندان کناری خود همسان شوند. به عبارتی به لحاظ رنگ ، تاج ها pfm طبیعی تر هستند. اما باید این را در نظر داشت که گاهی اوقات رد فلز قرار گرفته زیر تاج سرامیکی ممکن است به صورت یک خط تیره دیده شود. از دیگر معایب این روکش دندان می توان به این نکته اشار کرده که بخش سرامیکی تاج مستعد شکستگی و ترک خوردگی باشد. تاج pfm برای پوشاندن دندان های جلویی مناسب است.

روکش تمام رزین : این نوع از انواع روکش که از ماده ای به نام رزین ساخته شده است از دیگر انواع قیمت کمتری را شامل می شود. اگر بخواهیم با pfm آن ها را مقایسه کنیم ، روکش تمام رزین مقا.مت کمتری دارد.

روکش تمام سرامیک : در مقایسه با تمامی انواع تاج ها دندان ، نوع تمام سرامیک طبیعی ترین رنگ را برای دندان آسیب دیده ایجاد می کند. همچنین برای کسانی که به فلز حساسیت دارند ، روکش تمام سرامیک دندان می تواند انتخاب مناسبی باشد. نکته بدی که باید بدانید این است که استحکام آن ها از انواع فلز – سرامیک کمتر است و می توانند موجب ساییده شدن دندان های مقابل خود شوند. برای روکش کردن دندان ها جلویی ، نوع تمام سرامیک انتخاب ایده آلی است.

دندان چگونه برای پروسه روکش گذاشتن آماده می شود ؟

به طور معمول به منظور انجام این فرایند به طور کامل ، شما به دو جلسه ویزیت نیازمند خواهید بود. در اولین جلسه دندان مورد نظر برای قرارگیری روکش مورد بررسی قرار گرفته و آماده می شود. از همان دندان و  استخوان اطراف آن عکس رادیوگرافی ( تصویربرداری با اشعه ایکس) انجام می شود.

نکته : در صورتی که دندان دچار پوسیدگی شده باشد ، در معرض عفونت قرار گرفته یا پالپ دندان آسیب دیده باشد ، قبل از فرایند روکش دندان ، عصبی وکشی دندان را انجام می دهد.

در ناحیه مورد نظر برای قرار دادن تاج ، به منظور اینجاد فضای کافی ، لبه های تیز دندان از سمت بالا و کنار با سوهان صاف می شوند.

نکته : با توجه به نوع روکش ، بخشی از دندان که سوهان کشی شده و برداشته می شود ، متفاوت می باشد.

روکش دندان تمام فلز به نسبت دیگر انواع ضخامت کمتری داشته و نیازی نیست برای قرار دادن آن ، بخش زیادی از دندان سوهان کشی شود.

نکته : اگر بخش زیادی از دندان به سبب فرسایش و پوسیدگی از بین رفته باشد ، با استفاده از مواد پر کننده ساختار نسبی برای دندان ایجاد می شود که بتوان تاج را بر روی آن قرار داد.

بعد از اینکه دندان به فرم مد نظر رسید ، با استفاده از خمیر یا چسب مخصوص از دندان مورد هدف قالب گرفته می شود. حتی قالبی از دندان های بالای و پایینی ان نیز گرفته خواهد شد تا اطمینان حاصل شود مشکلی برای عملکرد دندان هایتان پیش نمی آید.

در پایان ویزیت نخست قالب گرفته شده به لابراتوار ارسال می شود و پس از ساخته شدن روکش ، به مطب دکتر ارسال می گردد.

ویزیت دوم :

ویزیت دوم در حقیقت برای قرار دادن روکش های آماده شده است. ابتدا در صورت استفاده از روکش ها موقت ، بهترین دکتر روکش دندان در تهران آن ها از محل بر می دارد ، سپس رنگ و مناسب بودن تاج با دندان های طبیعی بررسی می شود. اگر همه موارد بدون اشکال و صحیح بود ، با اعمال بی حسی موضعی ، روکش در محل خود اتصال پیدا می کند.

روکش های دندانی چقدر ماندگاری دارد ؟

به طور میانگین ، انتظار می رود روکش ها بین 5 تا 15 سال ماندگار باشند. البته طول عمر آن ها به فاکتورهای متعددی بستگی دارد مثل میزان قرارگیری آن ها در معرض عوامل سایش دندان ، نحوه و جدیت فرد در حفظ سلامت بهداشت دهان و برخی عادات مثل دندان قروچگی ، شکستن خوارکی های سفت مثل یخ با دندان ، جویدن ناخن های دندان، استفاده از دندان ها برای باز کردن در نوشابه. همچنین نوع روکش دندان مورد استفاده نیز در میزان ماندگاری تاثیر دارد.

هزینه روکش دندان

همواره مسئله هزینه در حوزه پروسه های درمانی دندان موضوع مهمی است. عوامل مختلفی مثل نوع تاج ، پروسه های تکمیلی در کنار فرایند ، تعداد دندان های آسیب دیده ،دستمزد جراح با توجه به میزان تجربه و تخصص او و موقعیت جغرافیایی کلینیک ، هزینه روکش دندان را معین می کنند.

بهترین کار این است که شما به صورت حضوری به بهترین دکتر روکش دندان در تهران مورد نظر خود ملاقاتی داشته و از جانب او معاینه شوید. سپس ایشان می توانند با انجام بررسی های لازم قیمت دقیق را به شما اعلام کند.

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها